Kuvassa: Itävallan Innsbuckissa sijaitseva Bergiselin muovimäki on C.E. Lindgrenin toteuttama. Toisessa kuvassa opinnäytetyön tehneet Eveliina Parkko ja Milla Mäki WeCircle-hankkeen Jenni Juuvinmaan ja Hanne Laasosen kanssa.
Porvoolainen Oy C.E. Lindgren Ab on muovimäkien markkinajohtaja, ja tuotanto muovimäkien osalta suuntautuu yli 90 prosenttisesti vientiin. Yritys kaipasi apua Itävallassa tehtyyn toteutukseen, jotta siellä tehty uraauurtava vastuullisuustyö saataisi dokumentoitua ja liiketoimintamallia kehitettyä skaalautuvaksi. WeCircle-hankkeen kautta alkanut yhteistyö Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa herätti ajatuksen opinnäytetyön hyödyntämisestä.
Opinnäytetyössä kehitettiin kiertotalouteen perustuva liiketoimintamalli
Laurean kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän LAB-ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat Eveliina Parkko ja Milla Mäki tarttuivat yritykseltä tulleeseen toimeksiantoon, kun kuulivat tästä mahdollisuudesta. Opinnäytetyössä selvitettiin muovisten hyppyrimäkien kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksia sekä kehitettiin kiertotalouteen perustuva liiketoimintamalli muovimäkituotteiden hallintaan. Tapaustutkimuksena hyödynnettiin Itävallassa sijaitsevan Innsbruckin Bergiselin hyppyrimäen muovituksen uusimisprojektia. Tavoitteena oli selvittää, miten käytöstä poistettuja muovimateriaaleja voidaan hyödyntää uudelleen ja kierrättää ympäristöystävällisesti ja taloudellisesti kannattavasti. Työssä tarkasteltiin myös kiertotalouden liiketoimintamallien soveltuvuutta liikuntapaikkarakentamiseen.
Eveliina ja Milla olivat päässeet jo aiemmin tutustumaan talviurheilun teemaan opiskeluissaan, sillä he olivat aiemmin tehneet Finlandia-hiihdolle opiskelijatyön. Vaikka talviurheilu teemana oli tuttu, ei opiskelijoilla ollut ennakkoon tietoa siitä, että Suomessa toimii muovimäkien markkinajohtajayritys. CE Lindgreniltä opiskelijoiden tukena oli muovimäkituotteiden liiketoimintapäällikkö Hannu Willström. Työ alkoi yrityksen kanssa alkupalaverilla, jossa määriteltiin puolin ja toisin tarkemmat tavoitteet. Selkeä tavoitteen määrittely ja yritykseltä tuleva tuki työhön ovatkin opiskelijaprojekteissa ja opinnäytetöissä ensiarvoisen tärkeitä. ”Hannun kanssa yhteistyö oli todella mutkatonta, yhteydenpito sujui hyvin ja nopeasti eikä ollut kynnystä olla yhteydessä pienissäkään kysymyksissä”, Eveliina ja Milla kiittelevät.
Laaja sisältö rytmittyi hyvin parityönä
Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jonka aineisto kerättiin asiantuntijahaastatteluilla, dokumenttianalyysillä ja käytännön havainnoilla. Eveliina ja Milla tekivät opinnäytetyön parityönä, mikä tuki erittäin hyvin laajaa aihetta. ”Toiselta sai apua reflektointiin ja vastuun jakamiseen ja tietenkin kirjoitustyöhön”, Eveliina ja Milla analysoivat. Sisällön osalta oli paljon uutta perehtymistä, muun muassa erilaiset sertifioinnit ja liiketoimintamallit vaativat uuden oppimista. Opiskelijat pääsivät myös paikan päälle Itävallan Innsbruckiin haastattelemaan yrityksen yhteistyökumppaneita. Kansainvälinen ulottuvuus opinnäytetyössä oli mielekäs lisä ja sai opiskelijoiden ajatukset kääntymään myös mahdollisiin tuleviin kansainvälisiin työskentelymahdollisuuksiin. Myös verkostojen ja kielitaidon merkitys tuli tutuksi. ”Hannun laaja osaaminen, kielitaito, sosiaaliset taidot ja hyvät henkilökohtaiset yhteydet näkyivät Itävallan tapaamisissa, ja saimme käsityksen siitä, miten tärkeitä nämä asiat ovat yritysmaailmassa”, Eveliina ja Milla miettivät.
Tuloksena konkreettinen ratkaisu yrityksen hyödynnettäväksi
Tulosten perusteella muovimäkien kierrätys on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, kunhan prosessit suunnitellaan huolellisesti ja yhteistyö eri toimijoiden välillä toimii tehokkaasti. Opiskelijoille tuli yllätyksenä se, että kansainvälisesti vastuullisuusasiat näkyvät vielä varsin vähän esimerkiksi Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) vaatimuksissa. Myös velvoittavaa lainsäädäntöä vasta odotellaan alalle. Siitä syystä onkin hienoa, että suomalainen CE Lindgren voi toimia maailmanlaajuisesti suunnannäyttäjänä vastuullisuusasioissa ja kiertotaloudessa. Opinnäytetyön myötä vastuullisuustyötä on nyt dokumentoitu laajasti, joten yritys voi entistä helpommin hyödyntää vastuullisuusasioita myös viestinnässään. ”Toivottavasti yritys hyödyntää jatkossa vastuullisuutta laajemmin myös viestinnässä, se kannattaisi meidän mielestämme”, Eveliina ja Milla pohtivat.
Eveliina ja Milla kokivat opinnäytetyön tekemisen yritykselle erittäin mielekkäänä. Heidän mielestään yrityksen tarpeisiin tehtävä työ tuo vielä lisää motivaatiota tekemiseen. ”Yritykselle tehtävä opinnäytetyö antoi arvokasta kokemusta ja näkemystä sekä uusia kokemuksia muun muassa kansainvälisyyden kautta”, Eveliina ja Milla sanoittavat kokemustaan.
Työssä laadittu liiketoimintamalli tarjoaa konkreettisen ratkaisun muovimäkien kierrätyksen kehittämiseen ja tukee Oy C.E. Lindgren Ab:n strategista tavoitetta vahvistaa vastuullista ja kestävää liiketoimintaa.
Onnea vielä valmistuneille Eveliinalle ja Millalle ansiokkaasta opinnäytetyöstä!
Täältä pääset lukemaan opinnäytetyön kokonaisuudessaan: https://www.theseus.fi/handle/10024/886123
Täällä pääset tutustumaan tarkemmin CE Lindgreniin: Teollisuuden erikoisharjat | Työvälineet | Muovimäkituotteet – C.E. Lindgren