Kiertotalouden liiketoimintamallit
Kiertotalouden liiketoimintamallit tarjoavat yrityksille uusia tapoja luoda arvoa kestävällä tavalla. Niissä pyritään maksimoimaan resurssien käyttöikä sekä vähentämään jätteen määrää ja luonnonvarojen kulutusta. Kiertotalous poikkeaa perinteisestä lineaarisesta taloudesta, jossa tuotteet valmistetaan, käytetään ja heitetään pois. Kiertotaloudessa painopiste on materiaalien ja tuotteiden jatkuvassa kierrossa – ne suunnitellaan, valmistetaan ja käytetään siten, että niiden elinkaari voi olla mahdollisimman pitkä. Tämä luo liiketoiminnalle mahdollisuuksia keskittyä esimerkiksi palveluiden tarjoamiseen pelkän tuotemyynnin sijaan.
Olemme koonneet tälle sivulle perustietoa kiertotalouden liiketoimintamalleista. Yleisen tiedon lisäksi olemme lisänneet linkkejä hankkeen materiaaleihin sekä muutamiin hyödyllisiin lähteisiin.
Keskeisiä kiertotalouden liiketoimintamalleja ovat
- Tuote palveluna: Tuote palveluna -mallissa yritys tarjoaa tuotteen sijasta sen käyttöoikeutta palveluna, esimerkiksi asiakas maksaa koneen käyttöoikeudesta omistamisen sijaan.
- Uusiutuvuus: Yritys käyttää uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja uusien tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Jo olemassa olevat materiaalit pysyvät kierrossa eivätkä ne päädy jätteenä kaatopaikalle.
- Jakamisalustat: Jakamisalustat perustuvat tavaroiden ja resurssien käyttöasteiden kasvattamiseen ja elinkaaren pidentämiseen, mikä vähentää tuotteiden tarvetta ja lisää olemassa olevien resurssien käyttöasetta. Tavaroiden jakaminen tapahtuu yleensä digitaalisilla alustoilla mm. vuokrauksen, myymisen, jakamisen ja uudelleenkäytön myötä.
- Tuote-elinkaaren pidentäminen: Tuotteita pidetään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan mahdollisimman pitkään mm. huollon, korjaamisen ja uudelleenvalmistuksen keinoin.
- Resurssitehokkuus ja kierrätys: Tämän liiketoimintamallin tavoitteena on kerätä ja kierrättää materiaaleja tehokkaasti, jotta pystytään vähentämään materiaalihukkaa. Resurssitehokkuutta voidaan parantaa mm. jätteiden, sivuvirtojen ja ylijäämän käyttöönotolla ja uudelleenvalmistuksella.
Kiertotalouden liiketoimintamallit eivät ainoastaan pienennä ympäristövaikutuksia, vaan tarjoavat yrityksille myös taloudellisia hyötyjä ja kilpailuetua. Kuluttajien kiinnostus vastuullisia valintoja kohtaan kasvaa jatkuvasti, mikä lisää kysyntää kestäville tuotteille ja palveluille. Kiertotalouden mallit myös rohkaisevat yrityksiä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja ja käyttämään digitaalisia työkaluja esimerkiksi tuotteen elinkaaren seuraamisessa ja resurssien hallinnassa.
Kiertotalouden liiketoimintamallit yhdistävät kestävämmän kulutuksen ja taloudellisen menestyksen, mikä tukee siirtymää kohti vastuullisempaa ja resurssitehokkaampaa yhteiskuntaa.
Kiertotalous on mahdollisuus!
Webinaari
Tutustu tarkemmin kiertotalouden liiketoimintamalleihin Riku Sinervon (Sitra) esityksen kautta Näkökulmia kiertotalouden liiketoimintaan. Sitran Riku Sinervon puheenvuoro.
Puheenvuoro on tallennettu 7.11.2023 järjestetyssä WeCircle-hankkeen työpajassa.
Muuta materiaalia kiertotalousajattelun tueksi
- Sitran käsikirja yrityksille: https://www.sitra.fi/wp/wp-content/uploads/2022/02/kestavaa-kasvua-kiertotalouden-liiketoimintamalleista-2-1.pdf
- Euroopan parlamentti: Mitä kiertotalous on ja miksi sillä on merkitystä?
- Kiertotalous-Suomi: Kiertotalouden liiketoimintamallit
- Nordic Innovation: Nordic Circular Economy Playbook (Nordic Innovation 2021), valmistavalle teollisuudelle